Kreativni centar, 20.3.2017.

U UG „Alternative“ Kakanj prepoznajemo potrebu djece i mladih za pozorištem. Iza nas je vikend koji smo posvetili pozorišnoj umjetnosti za djecu i mlade kroz radionice za djecu – glumce i mlade glumce koji igraju u dvije predstave: DNK i ALADIN.
Predstava DNK govori o nasilničkom ponašanju grupe tinejdžera koja bi se mogla opisati kao banda. U igri su različite vrste nasilja od verbalnog i mentalnog do fizičkog. Tema je povezana i sa temom vlast odnosno moć koju imaju bande ali i moći unutar bande ali i potrebom da se bude član neke grupe kada postajete i laka meta za nasilnike. Ukratko, grupa tinejdžera slučajno ubija jednog svog člana, hvata ih panika i žele prikriti zločin ali nehotice uključuju i nevinog čovjeka. I umjesto da se sve razjasni, stvaraju se sve veće laži i radnja postaje zamršena. Postavlja se pitanje koliko pogrešnih stvari treba učiniti da biste zaštitili grupu.

Trener na radionici je Brodlija Esmin, dipl. psiholog i geštalt psihoterapeut. Cilj je bio osvijestiti karaktere likova i njihovu međusobnu povezanost, poboljšati razumijevanje spleta okolnosti nastajana nasilja opisanog u tekstu DNK, autora Dennisa Kellya. I na kraju, kako je to Esmin rekao, važno je da mladi glumci znaju da rade odličnu stvar. I kada bi, uz njih trinaest (13) koji igraju predstavu makar samo jednog u publici osvijestili porukom o tome kuda nas vodi nasilničko ponašanje, to je velika stvar. „Budite ponosni na ono što radite“ zahvalio se učesnicima na kraju radionice trener Esmin Brodlija.
Ponosni su i Mirza Bajramović, redatelj i Darko Lekić Leka, muzički urednik predstave koji su zaslužni za umjetničku, socijalnu i kulturnu notu utkanu u predstavu.

Inače, ideja za pozorišnu predstava DNK u realizaciji Dramskog studija pri JU KSC Kakanj, pokrenuta je na jednom od Forum teatara UG „Alternative“ Kakanj. Realizirana radionica samo je nastavak tada započetog razgovora o nasilju, uključujući rodno zasnovano nasilje.