Dogs Trust Program Edukacije školske djece – besplatne edukativno-zabavne koje se više godina provode u osnovnim školama velikog dijela Bosne i Hercegovine počinju se realizirati i u Zeničko-dobojskom kantonu.

Primarni cilj edukacije je da djeca budu što sigurnija u kontaktu sa psima ili u blizini pasa, kao i da nauče o potrebama i odgovornom vlasništvu pasa kako bi kao buduće generacije bile i sigurne i odgovorne. Važno je naglasiti da se radionice provode bez prisustva pravog psa, te da je ovakva obuka važna za svu djecu, bez obzira na to da li vole ili ne vole pse; mogućnost susreta sa psima, vlasničkim ili napuštenim, uvijek postoji, a poznavanje principa sigurnosti umanjit će bilo kakve moguće rizike za najmlađe.

Radionice za djecu od 7 do 11 godina kreira, koordinira i u potpunosti finansira Fondacija Dogs Trust, dok radionice provode lokalne partnerske organizacije, i to uz odobrenje lokalnih ministarstava obrazovanja i drugih relevantnih institucija.

Radionice će u Zeničko- dobojskom kantonu provoditi partnersko udruženje „Alternative“ Kakanj i to uz saglasnot Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona – Pedagoški zavod ZDK.

Općina Kakanj podržat će Udruženje „Alternativ“e i provedbu radionica u Kaknju,

Edukatori za regiju koji će provoditi ovaj Dogs Trust program u ZDK su prošli posebnu teoretsku i praktičnu Dogs Trust obuku po čijem programu će i organizirati provoditi radionice.

U narednih deset dana sve škole u ZDK bit će kontaktirane i pozvane za učešće u ovom društveno korisnom programu, besplatnom za škole, koji će unaprijediti kvalitet obrazovnog procesa i djeci pomoći da budu što sigurnija. Više informacija o ovom programu možete pronaći na http://www.dogstrust.ba/aktivnosti/edukacija/