Ponedjeljak, 29. oktobar 2018. godine predstavnici Udruženja „Alternative“ Kakanj Dženan Šarić, Maksuma Topalović i Naida Bukvić i predstavnik JU KSC Kakanj Aldin Šljivo, u uredu načelnika općine Kakanj predstavili su projekat Kreativni inovacijski centar Kakanj. Projekat u implementaciji Udruženja „Alternative“ podržan je kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD. Program  finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).  Više o programu saznajte na linku: http://bit.ly/2ElJvbg

Općinski načelnik Nermin Mandra dao je snažnu podršku projektu naglašavajući da projekat na najbolji mogući način odgovara na stvarne potrebe mladih i iskazao zadovoljstvo što može podržati takav projekat. Dogovorena je podrška Općine u adaptaciji prostora Omladinskog centra u kojem se treba smjestiti  Kreativni inovacijski centar Kakanj.

Inače, kako je istakla Maksuma Topalović, projekt menadžerica KICK-a, idejno rješenje odnosno glavni projekat enterijera radili su mladi kakanjci dipl. arhitekta Abdulah Spahić i studentkinja arhitekture Ema Čaluk.

Dženan Šarić, Predsjednik UO „Alternative“ govorio je o značaju projekta u smislu kreiranja poticajnog okruženje za društveno-ekonomsku afirmaciju mladih u općini Kakanj. „KICK je adresa za mlade koji žele da nauče sve o procesu pokretanja i razvoja biznisa i društvenih inovacija. To je mjesto gdje će mladi dobiti profesionalnu mentorsku podršku i naći partnera i investitora. KICK je zamišljen kao moderan i tehnički kvalitetno opremljen centar za rad koji nudi mogućnost povezivanja sa onima koji su na istom putu ili koji žele zajedno graditi poslovne priče i društvene inovacije” istakao je Šarić u predstavljanju projekta.