Radionica na temu prevencije ovisnosti utemeljena je na prepoznavanju faktora rizika ovisnosti kroz roman “Dnevnik jedne narkomanke”

Radionici prisustvovalo 15 učesnika. Trajanje: 90 minuta.

Učesnici radionice se poznaju već duži vremenski period, te se kroz uvodnu vježbu dodatno upoznaju osvještavajući sisteme podrške ili zaštite svakog od učesnika. Kroz aktivnost Povjerenja učesnici prepoznaju u koga imaju povjerenja, i u koga nemaju povjerenje, te se radi na unaprijeđenju postojećeg povjerenja i uspostavljanju većeg povjerenja u ostele učesnike.
Kroz centralne aktivnosti učesnici se upoznaju sa osnovnim pojmovima značajnim za radionicu, te kroz primjere definišu faktore rizika koji doprinose razvijanju ovisnosti, kao i protektivne faktore. Učesnici pokazuju visok nivo znanja o ovim pojmovima. Nakon iščitavanja sažetka dijela knjige “Dnevnik jedne narkomanke”, učesnici su se podijelili u tri grupe, i dobili zadatak da prepoznaju faktore rizike, protektivne faktore, osjećaje i ponašanja glavnog lika u knjizi. Kroz grupni rad su definisali da su neki faktori u jednom trenutku bili protektivni faktori, kao što su Neadekvatna porodica, prijatelji ovisnici, Dječak u kojeg je bila zaljubljena, da bi u drugom momentu ti faktori postali faktori rizika i doprinijeli razvijanju ovisnosti, uz osobine ličnosti, laku dostupnost drogama, emocionalnu nestabilnost, izloženost traumi. Kao značajan protektivni faktor učesnici su prepoznali i Dnevnik koji je djevojčica pisala, a koji je predstavljao dobar način zaštite i mjesto izražavanja osjećaja. Dominantna osjećanja su tuga, žalost, bijes, ljutnja, strah, nada, ljubav, sreća, bol, gnjev, razočarenje, pri ćemu se može prepoznati da su dominantni osjećaji neugodni. Od ponašanja učesnici su prepoznali bježanje, impulsivnost, povodljivost, lakovjernost…
Učesnici su izrazili zadovoljstvo provedenom radionicom, te istakli značaj edukacije i razgovaranja o ovoj temi, ali i upoznavanja mladih sa literaturom koja govori o problemima s kojim se mladi svakodnevno susreću.

Trener: Esmin Brodlija, dipl. psiholog i geštalt psihoterapeut