Omladinski centar, 17.3.2018.

Ciljevi:

Da se djeca upoznaju sa svijetom poslova i zanimanja kojima bi se u budućnosti mogli baviti;

Razviti djetetovu svijest o važnosti određenog zanimanja; Razvijanje i promicanje pozitivnih vrijednosti, jednako pravo na obrazovanje i izbor zanimanja djevojčica i dječaka – nema muških i ženskih zanimanja; Poticati radoznalost prema određenom zanimanju

 

Djeca su jasno iskazala šta žele biti kad porastu. Iako su neki od njih razmišljali o dobro plaćenim zanimanjima niko se nije izjasnio za političke funkcije, Djeca su puno kreativnija i odgovornija. Žele graditi i dizajnirati, biti specijalci u policiji i hapsiti kriminalce ali se žele baviti sportom i muzikom. Danas su naučili nešto više o zanimanju notara i arhitekte i dotakli se drugih zanimanja, vlastitih sklonosti i afiniteta.

Radionica je započela igrom asocijacija – zanimanja, koju je osmislila trenerica Naida Naca Bukvić i nastavljena kroz razgovor u grupi.

Radionica je završena kreativnom izradom đpredmeta od papira. Danas smo izrađivali slona i zeca i ponovo se dobro zabavili.

Radionica je organizirana u okviru projekta “Kreativni centar – mjesto prevencije rodno zasnovanog nasilja” podržan sredstvima IN Fondacije – Fondacije za unapređenje socijalne inkluzije djece i mladih u BiH.